24 Haziran 2025 Salı

DAVA İSLÂM


 Türkler ve Müslümanlar bir olana dek Cenab-ı Hakk nurunu tamamlayana dek birliğimizi dirliğimizi ve davamızı savunacağız.

#İTEM #hubbulvatan

17 Haziran 2025 Salı

HZ. OSMAN (RA)

İslam'ın üçüncü halifesi Hz. Osman (Ra) rahmetle anıyoruz.
#İTEM #hubbulvatan

MÜMTAZ MAHAL

Adına görkemli bir saray yapılan Babür Sultanı Mümtaz Mahal'i vefatının yıldönümünde rahmetle anıyoruz.
#İTEM #hubbulvatan

14 Haziran 2025 Cumartesi

LGS

LGS sınavına girecek tüm evlatlarımıza başarılar diliyoruz.

Rabbim emeklerini zayi etmesin, zihin açıklığı versin. 🤲🏻📚 
#İTEM #hubbulvatan

BABALAR GÜNÜ


 Tüm gazi ve şehit babalarının babalar günü kutlu olsun.

JANDARMA TEŞKİLATI


 Jandarma teşkilatının 186. yıldönümünü kutluyoruz.

#İTEM #hubbulvatan

NUR SURESİ 41. AYET


 

11 Haziran 2025 Çarşamba

OL DER OLUR


 "O, göklerin ve yerin eşsiz-örneksiz yaratıcısıdır; bir şeyin olmasını dilediğinde ona “ol!” der, hemen oluverir."

Bakara suresi/117. Ayet 


بَدٖيعُ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِۜ وَاِذَا قَضٰٓى اَمْرًا فَاِنَّمَا يَقُولُ لَهُ كُنْ فَيَكُونُ

#İTEM #hubbulvatan

9 Haziran 2025 Pazartesi

SULTAN AHMET CAMİİ


 9 Haziran ‎1617 - Sultan I. Ahmet tarafından İstanbul'da adıyla anılan meydanda 1609-1616 yılları arasında Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa'ya yaptırılan Sultanahmet Camii ibadete açıldı.


#İTEM # hubbulvatan

ŞENAY AYBÜKE YALÇIN


 Vefatının yıldönümünde rahmetle anıyoruz.

#İTEM #hubbulvatan


‎Şenay Aybüke Yalçın, genç yaşında büyük bir ideal uğruna hayatını kaybeden cesur bir öğretmendi. 1994 yılında Çorum'un Osmancık ilçesinde doğdu ve müziğe olan tutkusunu öğretmenlik mesleğiyle birleştirdi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü'nden mezun olduktan sonra 2016 yılında Batman'ın Kozluk ilçesindeki Kozluk Çok Programlı Anadolu Lisesi'ne müzik öğretmeni olarak atandı.

‎Ancak, 9 Haziran 2017'de, öğrencilerine karnelerini dağıttığı gün, PKK'lı teröristlerin Kozluk Belediye Başkanı'na yönelik saldırısının ortasında kaldı ve ağır yaralanarak hayatını kaybetti. Henüz 22 yaşındaydı ve mesleğinde bir yılını bile dolduramamıştı. Cenazesi, doğduğu yer olan Çorum'un Osmancık ilçesinde toprağa verildi.

‎Şenay Aybüke Yalçın, sadece bir öğretmen değil, aynı zamanda umut, cesaret ve fedakarlığın simgesi olarak hafızalarda yerini aldı. Onun hikayesi, eğitim aşkıyla yanıp tutuşan genç öğretmenlerin ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Ruhu şad, mekânı cennet olsun. 

7 Haziran 2025 Cumartesi

SÜLEYMANİYE CAMİİ


‎Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında İstanbul'da Mimar Sinan tarafından inşa edilen camidir.
‎Mimar Sinan'ın kalfalık devri eseri olarak nitelendirilen Süleymaniye Camii, medreseler, kütüphane, hastane, sıbyan mektebi, hamam, imaret, hazire ve dükkânlardan oluşan Süleymaniye Külliyesi'nin bir parçası olarak inşa edilmiştir.
‎Süleymaniye Camii Klasik Osmanlı Mimarisinin en önemli örneklerinden biridir. Yapımından günümüze dek İstanbul'da yüzü aşkın deprem gerçekleşmesine karşın, caminin duvarlarında en ufak bir çatlak oluşmamıştır. Dört fil ayağı üzerine oturan caminin kubbesi 53 m yüksekliğinde ve 27,5 m çapındadır. Bu ana kubbe, Ayasofya'da da görüldüğü gibi, iki yarım kubbe ile desteklenmektedir. Kubbe kasnağında 32 pencere bulunmaktadır. Cami avlusunun dört köşesinde birer minare bulunmaktadır. Bu minarelerin camiye bitişik iki tanesi üçer şerefeli ve 76 m yüksekliğinde, cami avlusunun kuzey köşesinde son cemaat yeri giriş cephesi duvarının köşesinde bulunan diğer iki minare ise ikişer şerefeli ve 56 m yüksekliğindedir. Camii, içindeki kandil islerini temizleyecek hava akımına uygun inşa edilmiştir. Yani cami içinde, yağ lambalarından çıkan islerin tek bir noktada toplanmasını sağlayan bir hava akımı yaratacak şekilde inşa edilmiştir. Camiden çıkan isler ana giriş kapısının üzerindeki odada toplanmış ve bu isler mürekkep yapımında kullanılmıştır.[2]
‎Fil ayağı destekli ana ve destek kubbeleri
‎28 revakın çevrelediği cami avlusunun ortasında dikdörtgen şeklinde bir şadırvan bulunmaktadır. Caminin kıble tarafında içinde Kanuni Sultan Süleyman'ın ve eşi Hürrem Sultan'ın bulunduğu bir hazire mevcuttur. Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesinin kubbesi yıldızlarla donanmış gökyüzü imajını vermesi için, içeriden, metalik plakalar arasına yerleştirilmiş pırlantalarla (elmaslarla) süslenmiştir.
‎Cami süslemeleri açısından sade bir yapıya sahiptir. Mihrap duvarındaki pencereler vitraylarla süslüdür. Mihrabın iki tarafındaki pencereler üzerinde yer alan çini madalyonlarda Fetih Suresi, caminin ana kubbesinin ortasında ise Fatır Suresi, 41. ayeti yazılı bulunmaktadır. Caminin hattatı Hasan Çelebi'dir.
‎Süleymaniye camiinin 4 minaresi vardır.[3] Bunun nedeni Kanuni'nin İstanbul'un fethinden sonraki dördüncü padişah; bu dört minaredeki on şerefinin de Osmanlının onuncu padişahı olduğunun bir işaretidir.
‎Osmanlı külliyeleri içinde Fatih külliyesinden sonra ikinci büyük külliye Süleymaniye külliyesidir. Külliye İstanbul yarımadasının Haliç, Marmara, Topkapı Sarayı ve Boğaziçi'ni gören ortadaki en yüksek tepesinde inşa edilmiştir. Cami, medreseler, darüşşifa, darülhadis, çeşme, darülkurra, darüzziyafe, imaret, hamam, tabhane, kütüphane ve dükkânlardan meydana gelen külliyede Mimar Sinan'ın türbesi dış avlu duvarlarının karşısında mütevazı küçük bir yapıdır. Tiryakiler Çarşısı'nı iki medrese çevreler, arkasındaki yolda iki küçük ev vardır.
‎"Tiryakiler Çarşısı adını taşıyan ince uzun meydanın bir cephesini oluşturan ufki tek katlı medreselerde, her kubbenin alatında bir pencereyle belirlenen iç odaların imaretleri, aza razı bir zahit tavrı içindeki cephesi, Mimar Sultan Külliyesi'ndeki medrese duvarı pencerelerinin ve kubbe dizilerinin tezyini düzenini hatırlatır."
‎Anakubbenin kemeri, Sinan tarafından kemeri kübra, (kudret kemeri) diye adlandırılmıştır. Cami avlusunun platformu, Haliç tarafındaki yoldan yüksektedir.

4 Haziran 2025 Çarşamba

SULTAN ABDÜLAZİZ

4 Haziran ‎1876 - 30 Mayıs 1876 Darbesi ile tahttan indirilen Osmanlı Padişahı Abdülaziz, gözaltında bulundurulduğu Feriye Sarayları'nda bilekleri kesilmiş olarak ölü bulundu. Doktorlar tarafından intihar ettiğine karar verilmişse de, yaygın kanı öldürüldüğü yönündedir.
#İTEM #hubbulvatan

KUTALMIŞOĞLU SÜLEYMAN ŞAH


 ‎1. Anadolu Selçuklu Devleti’nin kurucusu olarak bilinir ve 1077’de resmen devletini kurmuştur.

‎2. Selçuklu Hanedanı’na mensuptur; babası Kutalmış Bey, Selçuk Bey’in torunudur.

‎3. 1075 yılında İznik’i fethederek Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti yapmıştır.

‎4. Bizans’ın iç karışıklıklarını fırsat bilerek Anadolu’da hakimiyetini genişletmiştir.

‎5. Halep yakınlarında Suriye Selçuklu Meliki Tutuş ile yaptığı savaşta mağlup olmuş ve hayatını kaybetmiştir.

‎6. Ölümünün ardından Anadolu Selçuklu Devleti bir süre fetret dönemine girmiştir.

‎7. Oğulları, Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah tarafından İsfahan’a götürülerek gözetim altında tutulmuştur.

‎8. Sultan Melikşah, Anadolu’nun fethi için kendisine destek vermiştir.

‎9. Abbasi Halifesi tarafından hükümdarlığı tanınmış ve kendisine menşur gönderilmiştir.

‎10. Mezarı hakkında farklı rivayetler bulunur; Halep Kapısı’nda olduğu belirtilirken bazı kaynaklar Caber Kalesi’ne defnedildiğini iddia etmektedir.

‎Kutalmışoğlu Süleyman Şah'ı biliyor musunuz?

2 Haziran 2025 Pazartesi

DOĞU TÜRKİSTAN

Zulümün gölgesinde solmaz bir çiçek,  
‎Türk’ün öz yurdunda yankılanır tek ses.  
‎Gözlerimizde umut, yürekte ateş,  
‎Hürriyet vakti yakındır, bekle kardeş!  

‎#StandWithUyghurs #DoğuTürkistan

#İTEM #hubbulvatan

93 HARBİ

 19 Temmuz 1877 - 93 Harbi: Gazi Osman Paşa önderliğinde, 145 gün sürecek olan Plevne Savunması başladı. #İTEM #hubbulvatan